O nas

O Centru jamskih doživetij

Krasoslovni poučni center

Jama Veternica

“Uvodoma je potrebno predstaviti, kje in kako se je zgodba Centra jamskih doživetij pravzaprav začela…”

Jama Veternica se nahaja v vznožju hriba s cerkvico sv. Jeronima in s svojimi 620 metri dolžine predstavlja pravi manjši labirint. Prav zaradi zapletenega spleta rovov, kot tudi zaradi čarobnega jezera v središču jame o njej že stoletja krožijo skrivnostne legende. Skozi zgodovino so se mnogi lotevali razrešiti skrivnost Veternice, vendar je to uspelo šele skupini mladih jamarskih raziskovalcev.

Izvor imena Veternice ni znan, verjetno pa ga je dobila zaradi močnega prepiha na vhodu.

Veternica je že dolgo poznana med domačini. O tem pričajo tudi človekovi vplivi v jami (vrvice, poškodbe sige, podpisi). Leta 1737 sta se na Vranskem mudila angleška popotnika Pococke in Milles. V njunem dnevniku piše, da sta si ogledala bližnji jami – Škadavnico in Podgrajsko jamo (Shaw, 2008). Veternice ne opisujeta, zagotovo pa je bila takrat že poznana.

Jamo je 19. 3. 1938 registriral Egon Pretner. Ob svojem obisku je opisal dostop ter del jame, ki poteka od vhoda do jezera. Narisal je preproste skice delov jame, ki so jih do takrat poznali. Leta 1998 je Športno društvo Tornado opazilo, da je načrt jame zelo približen in tako so pričeli z merjenjem dela jame, ki poteka od vhoda do jezera. Izmerili so tudi del Cerkvene dvorane in do Ključavnice, ostalo so pustili, saj so ugotovili, da risanje tako zapletene jame ne bo lahko. Kljub temu, da je bila jama poznana med speleologi in jamarji že kar precej časa, je nihče še ni dokončno raziskal in izrisal načrta celotne jame. To je verjetno zaradi labirintom podobne sestave rovov, kar otežuje izris jame.

Raziskovanje je plod sodelovanja mladih, perspektivnih, kot tudi strokovno podkovanih jamarjev iz štajerskih jamarskih klubov.

Kljub temu, da pri merjenju in risanju jame še nismo imeli veliko izkušenj z risanjem tako zahtevnih jam, smo se projekta lotili kot izziv. Znano nam je bilo, da obstojijo še drugi deli poleg dotlej znanega, vendar nismo pričakovali tako zapletenega in bogatega jamskega spleta. Tako smo leto 2017 posvetili projektu Veternica, v katerem se je zvrstilo 10 raziskovalnih in merilnih akcij. V tem letu smo jamo temeljito pregledali, odkrili nove in neznane dele ter izrisali natančen in pregleden načrt. Merjenje je bilo težavno zaradi kompleksne sestave: povezati je bilo potrebno številne krožne poti, ki se križajo v nadstropjih. Rezultat izjemno sistematičnega in natančnega dela je pregleden načrt in izmerjenih 620 metrov jame, medtem ko je bilo po doslej znanih podatkih le 92 metrov.

Projekt Veternica je osnova za nadaljnje raziskave jam in brezen tega območja. Predvidevamo, da so možne povezave s Škadavnico in Breznom presenečenj.

V prihodnje načrtujemo poiskati povezave rovov, s kakšnim od dihalnikov na površju, čaka nas še nadaljnje raziskave potencialnih nadaljevanj. Ostaja tudi še želja potopa jamskega potapljača v delu Soteska, saj predvidevamo, da sifon ločuje jamo Veternica s Podgrajsko jamo.

Rojstvo Centra jamskih doživetij

Po navezavi številnih stikov med raziskovanjem jame, idej, ki so že nekaj časa zorele pod čeladami in občutku sprejetosti, ki smo ga dobili s strani lokalne skupnosti, je padla odločitev, da na Vranskem ustanovimo društvo Center jamskih doživetij, katerega namen je snovati kulturno – izobraževalne programe iz področja kraških pojavov. S tem uvajamo novo obliko turizma: speleoturizem, ki predstavlja del vse bolj popularnega eko oz. zelenega turizma in je hkrati v skladu s trendom aktivnih počitnic. Obiskovalcem želimo na zanimiv, privlačen, a hkrati spoštljiv način prikazati bogato naravno dediščino planote Dobrovlje.

Z vzpostavitvijo nove turistične ponudbe na inovativen način združujemo izobraževalni element z aktivnim preživljanjem prostega časa. Oživeti želimo rekreacijsko – turistično infrastrukturo, predvsem v smislu pridružitve obstoječih in obuditve opuščenih sprehajalnih poti novi krožni tematski učni poti kraških pojavov. Del Dobroveljske planote je zavarovan pod okriljem Nature 2000. Prav zaradi tega se bomo za varstvo narave in okolja na tem območju še posebej zavzemali. Kraške jame, ki jih je na območju Dobrovelj preko 60, predstavljajo posebno skupino naravnih vrednot.

Trenutno se ukvarjamo z izgradnjo novih prostorov, ki bodo služili vsem, ki bodo želeli pokukati v podzemlje.

Naša ekipa

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante venenatis dapibus.

Lea Pavrič

Predsednica, jamarka

Alenka Jelen

Strokovna vodja, jamarka, vodnica

Maks Petrič

Programski vodja, jamar, jamarski reševalec

EMAIL

SPLETNA STRAN

TELEFON

NASLOV

Preprače 2
3305 Vransko

Join Our Team